Västkustloppet med STCC I Falkenberg 6-8 Juli -Legends Cup 4

Deltävling 4 i Legends Cup gick tillsammans med bl.a  STCC, V8 Thundercar, Volvo cupen, SSK serierna i Falkenberg. Det var ett stort evenemang som drog över 4000 besökare på söndagen när de flesta finalerna gick.

       

Vi åkte ner till Falkenberg direkt efter jobbet i onsdags 4 juli och var framme vid banan vid midnatt. Torsdagen innehöll två träningspass för Legends och det var rätt skönt att ha lite mer ledig tid mellan körningarna än normalt. Vi hade även med oss en av Calles första gokartvänner, Emil Sternmark, de tävlade tillsammans redan i Cadetti och har fortsatt hålla kontakten. Så här såg de båda killarna ut för några år sen….

Vi åkte ner med en helt nystripad bil, Nyman Racing har ny design 2018 och nu ville Micke att vi skulle byta till den nya inför Västkustloppet så det kom en kille till oss i tisdags kväll och fixade bilen så den skulle hinna bli klar tills Västkustloppet. Bilden är tagen av Oskar på Tjofs Media   https://www.facebook.com/TjofsMedia/  som Micke anlitat för att följa teamet under hela helgen, sist han var med oss i Kinnekulle så gjorde han en supercool film som finns på Youtube på följande länk: https://www.youtube.com/watch?v=b9EdhS0iCtw&feature=youtu.be

 

I Västkustloppet deltog även många förare som vi träffat under gokartåren som vi inte träffar så ofta på banorna eftersom vi oftast inte kör på samma helger, men nu hade vi förare både i Renault Clio, Volvocupen och  Ginetta som vi träffade med sina familjer i depån, jätteroligt !

På fredagen kördes Legends Cup i två klasser precis som vanlig Pro och Master då klassen har så många deltagare så vi inte ryms tillsammans i en klass längre. Det var enligt uppgift 46 förare anmälda men på plats var det ca 40 förare som deltog totalt i Legends. Fredagen innehåll två heat, ett test och ett tidskval

Calle kör med sin lilla motor, Yamaha 1200 eftersom den större motorn ska in på genomgång av topen, han lyckades riktigt bra med den lilla motorn i Sturup och bilen gick bra även nu i Falkenberg. I tidkörningen satte Calle 8:e snabbast tid och fick därigenom starta på plats 8 i Lördagens Race.

Lördagens Race 1 startade kl 11,15 och vi såg fram emot en lugn och skön eftermiddag då vi kunde kolla på de andra klasserna, så blev det dock inte.

Det var väldigt tajt och tufft i racet och Calle låg i en klunga med ca 4 bilar som tampades om platserna, de gick in i chikanen och jag trodde Calle skulle lyckas med en omkörning när jag plötsligt ser honom släppa av och de andra bilarna åker ifrån, han kör sakta tillbaka in i depån och tvingas bryta racet på varv 9 pga en trasig växellåda.

Racet fortsatte för de andra och det var riktigt tajt och tufft i toppen där tampades 4-5 bilar, varav teamet hade 3 förare i toppen, Micke, Rasmus och Kristoffer, även en av Finlands snabbaste Legendsförare Mattias Hertén fanns uppe i toppen. På näst sista varvet så krokar Hertén ihop med Rasmus då han fastnar i Rasmus kofångare som tidigare fått sig en smäll så det stack ut något som Hertén fastnade i med sin bil ( enligt uppgift från Mattias) och då vände han Rasmus bil mitt på startrakan så han snurrade runt och Micke var tvungen att väja för att inte köra in i Rasmus och bilen sladdar då rätt in i cementmuren och det blir en riktigt otäck smäll där bilen studsar och slutligen hamnar mitt i startrakan och resten av gänget kommer i full fart på rakan innan de ser vad som hänt. Som tur är har Rasmus lyckats ta sig därifrån så det fanns plats för de andra att passera utan att köra på Micke.

Race 1 rödflaggades efter detta och ställningen som gällde varvet innan blev slutresultatet och då fick vi vår Teamkompis Rasmus Eriksson som vinnare, Mattias Hertén från Finland som tvåa och Micke Nyman som trea, tyvärr kunde Micke inte ta emot pokalen på pallen då han undersöktes av sjukvårdspersonal men han verkar ha klarat sig med huvudvärk och lite känning i nacken.

Därigenom blev den lugna lördagen inte lugn för teamet, det visade sig att efter kraschen som blev, så gick inte Rasmus bil som den skulle i motorn och de fick börja felsöka och reparera, Kristoffers bil hade problem med topen så de fick låna en motor och bytte motor under lördags em/kväll, Calles bil behövde felet i växellådan repareras på vilket tog större delen av kvällen, Mickes bil var i väldigt dåligt skick och krävde omfattande åtgärder.

Dessutom var det både F1 kval och kvartsfinal i fotbolls-VM så eftersom depåtältet invaderades av tv-intresserade så blev det en kortare paus i mekandet tills  detta var över.

På söndagen så stod till slut teamet alla fyra bilar på plats igen på startlinjen kl 10.40 för Race 2, i år så blir startgridden satt efter snabbaste tid i Race 1….vilket i praktiken innebär att Race 1 även blir ett slags tidskval för race2, för Calles del så var det en fördel eftersom han fick bryta race 1 så hade han ändå lyckats sätta en 12:e tid i det tajta racet så han fick starta på plats 12 i Race 2.

Direkt efter start var Calle uppe på en 7.e plats och hade plockat 5 placeringar, han låg på 6 plats i slutet på racet och tampades med Bylund om 5 platsen, i toppen var det otroligt tuff körning från start, där låg Jonasson, Hertén och Rasmus Eriksson, när det bara återstod 1 varv så sker återigen en rejäl krasch då Hertén som ligger tvåa blir påkörd bakifrån av Jonasson och därigenom blir inknuffad i Rasmus som leder racet och både Hertén och Rasmus far av banan, Hertén kommer dock iväg igen till slut och går över mållinjen på plats 10, Rasmus blev stående och kunde inte fortsätta.

Micke Nyman fick problem med växellådan tror jag i Race 2 men lyckades ändå placera sig på en 5.e plats, Kristoffer Karlsson i teamet låg trea tidigt i racet och fajtades om andraplatsen när bilen släppte bak för honom och han snurrade, han kom ändå in på en sjunde plats till slut.  Calle lyckades undvika kraschen trots att han låg nära bakom och över mållinjen kom Calle på plats 3 så det blev en ny pallplats för honom, andra tävlingen i rad 🙂 Vinnare blev Daniel Lennartsson och tvåa blev Frederick Bylund som även de lyckades undvika kraschen och ta sig igenom det kaos som blev.

Här ser ni en kort film där Legends är med direkt i början med Race 2, där ser ni både en tuff start där flera bilar hoppar upp på varann och ni ser Kristoffers snurr och slutligen kraschen på sista varvet, tittar ni så förstår ni att det var ett händelserikt race….

Highlights – Västkustloppet 2018

💥 This will be a weekend to remember 💥En actionfylld racinghelg i världsklass har vi bakom oss och vi bjussar på highlights! 👋🏼

Slået op af STCC – Scandinavian Touring Car Championship i Søndag den 8. juli 2018

Det var en jättehärlig helg dock inte så lugn för mekanikerna som vi hade trott när det blev en 3 dagars tävling med få heat/dag men Legends bjöd publiken på riktig racing med mycket som hände och otroligt tuffa fajter i toppen både i Pro som Calle kör i men även i Masters. 

Flera förare var lyriska över att de fått så mycket positiva kommentarer och frågor om Legends från publik som kom förbi och var nyfikna på vad det var för bilar som körde så snabbt och visade så rolig racing, en riktig publiksport tyckte de 🙂

Vi har haft en jobbig helg för mekanikerna men samtidigt väldigt rolig, det har passerat massor av vänner och motorfolk igenom Team Nymans depåtält, suttit ner och fikat, stått vid bilarna och pratat eller hjälpt till, det är en helt underbar stämning i Legendsdepån under såna här tävlingar. Det har varit extra roligt att ha haft två finska förare på plats och tävlat, vi har ju vår egen Tommy Nyvall som deltar i hela Legends Cup i Sverige och till denna tävling hade han även med sig Mattias Hertén med team från Finland, jättetrevliga människor att träffa, vi träffade dem på World Finals i Finland och blev så otroligt väl omhändertagna och fick god hjälp av dem med vår bil när Calle blev påkörd i ett träningspass där, så det var kul att återse dem igen.

På eftermiddagen åkte vi hemåt och det blev återigen en lång resa men vi var hemma vid 22,30 i alla fall och nu börjar vår semester, men redan till helgen pratar killarna om att åka och kolla på rally i Katrineholmstrakten , nästa helg samlas ett gäng ” gamla ” gokartfamiljer i vår stuga för att umgås och får de fd gokarförarna bestämma så blir det hyrkartrace den helgen…….

V 31 åker Magnus och Calle till Tjeckien för att se MotoGP på plats tillsammans med Calles farfar, farbror och 3 kusiner, sen är det snart dags för Legends Cup 5 i Mantorp så det blir mycket motor ändå i familjen Ahlin…..det är bara mamman som kommer att vila från motorljudet ett litet tag. / Anne