World Finals 2017 Legends !

Vi började vår resa till Bottnia Ring i Finland kl 4 på måndag morgon och anlände till banan vid midnatt efter en båtresa på 10 timmar och en bilresa på ca 3,5 timmar från Nådendal , då var vi ganska ensamma där, endast något enstaka team fanns på plats. Vi reste tillsammans med Calles teamchef Micke Nyman och han mekaniker Robban, de bodde även med oss i bussen. Jag personligen tyckte det var härligt att få komma till Finland där jag tillbringat mycket tid som barn hos mina släktingar och nu var det alldeles för många år sen jag var där.

På tisdag var det allmän träningsdag på banan och Calle och Micke Nyman körde sitt första varv på banan, här fick Calle problem med upphängningen av ljuddämparen och mekanikerna fick börja meka omgående, detta gjorde att Calle tappade ganska mycket träningstid, han kom ut på banan igen på eftermiddagen och hann nog köra ca 3-4 korta pass totalt. Sista passet såg bra ut då hade han börjat hitta runt på den långa banan som är drygt 4 km lång.

Micke körde sönder något i sin motor, så onsdagen fick Robban och Micke ägna sig åt motorbyte medans vi hade det lite lugnare. På onsdagen anlände även Dennis Gustavsson med sitt team till banan. Dennis fick också stora problem med bilen under tävlingen och fick även slutligen bryta finalen på söndagen pga tekniska problem vilket var jättetråkigt.

 Torsdag var återigen en ny träningsdag och Calle och Micke fortsatte att träna, under dagen anlände även teamkompisen Fredrik Egeland till banan, men han hann inte med något träningspass denna dag. Under slutet av eftermiddagen blev Calle påkörd av en sydafrikan och fick bryta träningen för resten av dagen. Smällen var så pass så bakaxeln flyttade på sig då ett stag vek sig och fästet på bakaxeln gick av, så det blev till att meka för killarna igen, köpa ny fälg och sen fick de jättefin hjälp från apr-competition med svetsning och av Hertén med att få på däcket på nya fälgen, stort TACK för all hjälp under veckan.  

Efter tävlingen i Mantorp helgen efter WF, den 23/9  då bilen inte gick som den skulle så har det visat sig att bilen fick större skador än vi såg på plats efter påkörningen i finland, så nu mekas det för fullt idag igen i garaget för att få bilen i tävlingsskick inför sista Legends Cup i Knutstorp nu till helgen den 7 oktober.

På torsdagen hade de flesta team börjat anlända till banan och vi hade totalt 8 svenska förare på plats, närmast oss stod Dennis Gustavsson och Christer Nilsson.

 

På fredagen var det träning som ingick i World Finals och om jag minns rätt så fick Calle en träningsdag utan några större problem, han satte bra tider och hittade lättare o lättare runt banan, vi hade regn varje dag fram till söndag, och när det var regn eller blöt bana så var Calle topp 4-5, många förare som var snabba på torr banan hade större problem med regnig/blöt bana vilket gynnade Calle som är en otroligt bra förare i regn.

 

På lördagen drog sen World Finals igång på riktigt, denna dag skulle Calle köra ett tidskval och två heat, heaten kördes så att placeringen i heat 1 gav en omvänd startordning i heat 2….. helt nytt för oss men ganska spännande. Det innebär att den som kom på plats 1 i heat 1 fick starta sist i heat 2 och den som kom sist i heat 1 startade först i heat 2 osv……

I tidskvalet så hade man delat upp Semi-Pro i 3 grupper, Calle körde i grupp 2 har var helt outstanding i sin grupp, han var hela 2,7 sekunder snabbare än 2:an i sin grupp, detta gav honom en 4:e plats i totalen i tidkörningen, vilket innebar att han startade på plats 4 i heat 1. I detta heat fick han en lite seg start och tappade en plats i starten, racet gick utan några problem för honom, det var överlag en väldigt snygg körning hela helgen i samtliga klasser, vilket var jätteroligt att se. Heat 1 kom Calle slutligen in på en 6:e plats, det innebar att han fick starta på plats 16 i heat 2 med omvänd startordning.

I topp i heat 1 hade vi 3 finska förare som har haft förmånen av att ha kunnat träna på banan under hela säsongen men det var väldigt duktiga förare allihop, sedan var det en förare från Lettland, som heter Valters Zviedris som kom före Calle i heat 1 honom hade Calle kört väldigt jämnt med redan på fredagen, de hade väldigt snygga fighter då och det var jättekul att följa dem på banan tillsammans. Även Teddy Hodgon från USA kom före Calle i heat 1, han hade inte haft möjlighet att riktigt visa sin fart under fredagen då han körde sönder sin motor ganska tidigt och hade en del tekniska problem, men när det funkade för Teddy så körde även och Calle relativt jämnt, efter Calle kom en annan Lettisk förare Garix Rozkalns, även han hade kört väldigt jämnt och varit med i de snygga fighterna med Calle och Valters under fredagen. 

I heat 2 så startar Calle på plats 16 i och med den omvända startordningen, och han körde som han gör när han är som bäst, vi har fått se det på Solvalla men även i Kanonloppet, han klättrade placering för placering och körde slutligen upp sig från plats 16 till plats 5 !!!  i en riktigt uppvisning för oss i teamet 🙂 Startordningen inför den stora finalen Championship finals på söndagen räknades ut med poäng utifrån resultaten från heat 1 och heat 2, detta gav Calle den otroligt fina startplatsen nr 4 i den stora World Finals på Bottnia Ring.

Vi var otroligt glada och stolta över hans prestation och visste att han hade kapacitet att komma på plats 4-5 om allt funkade som på lördagen även under finalen, en pallplats hoppades Calle själv på vilket skulle kunnat funka om han hade riktig tur men de 3 finska förarna visste vi skulle bli svårslagna.

På söndag var då Semi-pro först ut i finalerna som startade kl 13.25, de skulle köra 8 varv på den drygt 4 km långa banan, Calle startade på plats 4 och såg ut att få en fin start men blev påkörd någonstans efter första startkurvan och tappade till plats 5 omgående, tappade sedan till plats 6 då en av de två bilarna som han kört så jämnt med lyckades köra om honom,  bilarna på plats 1-3 drog iväg med en lucka ganska snart då bilarna på plats 4-5 som var de båda letterna fightades sins emellan, Calle låg tätt bakom dem och såg ibland ut att ha möjlighet att ta sig förbi men de låg ofta i bredd in i kurvorna där Calle hade möjligheten till omkörning men det fanns ingen plats för honom att ta sig om 2 bilar i bredd, så han kom inte förbi däremot började bilarna bakom att komma ifatt dessa tre bilar, vilket gjorde att Calle tyvärr tappade i näst sista kurvan innan målflagg till plats 7, han tog höjd i kurvan för att kunna täcka men gled istället ut vilket öppnade upp för bilen bakom.

Calle var missnöjd med sin placering och han hade kapacitet att ta en 4-5 plats men denna tävling funkade det inte och vi tycker att han har gjort en fantastisk prestation i sitt första World Finals. Plats 1-3 gick till de finska förarna, Philip Memois, Joonas Vartiainen och Antti Rantala, Rantala var egentligen vinnare över mållinjen men en protest angående en situation bedömdes slutligen till Philips fördel och ett tidstillägg för Rantala gjorde att han istället fick 3.e placeringen.Här är Calles egen korta sammanfattning av sitt deltagande i World Finals :

Då va mitt första VM avklarat som jag avslutade med en halvt missnöjd 7:e plats i klassen Semi-PRO. Hade pacen få en bättre position då målet var pallen. Startade på en 4:e plats i finalen och hade en hård fight om 4:e platsen men gjorde en del misstag och fel planeringar som ledde till en 7:e plats. Men sjukt kul att få jämföras med världens bästa förare! Vill tacka grymmaste teamet #nymanracing mina mekaniker vänner och familj och dom bäst sponsorerna utan er hade detta aldrig varit möjligt! Ni betyder allt!

Johan Ahokas och Apr-competion med bla. Kristiina Valasmaa och många fler hade gjort ett jättefint jobb och ordnat ett riktigt roligt och fint evenemang för hela familjen som kom till World Finals, det fanns något både för motorintresserade men även för medföljande familjemedlemmar och barn. Även för förarna var det riktigt bra ordnat, vi blev väldigt väl mottagna redan på tisdag morgon av en tjej som jobbade på banan och ansvarade även för restaurangen, hon erbjöd sig att hjälpa oss med allt möjligt när vi hade frågor.

Under lördagen och söndagen så hade de även en förarpresentation på banan och en Gridshow med alla bilar.

Återigen tog vår svenska förare Emil Persson vinsten i klassen Pro i World Finals för tredje året i rad, stort GRATTIS till en kanonprestation, första föraren som vunnit WF 3 år i rad om jag förstått det rätt !!!

Vi vill även tacka Radne Motor som skickade en del som fattades till vår nya transponder med UPS hela vägen till tävlingsbanan för att vara säker på att den nådde oss i tid, service på hög nivå, stort TACK !!

Tack även till alla sponsorer som stöttat Calle denna säsong er hjälp har gjort det möjligt för oss att kunna låta Calle delta i World Finals 2017 !!!

Stort TACK till Calle Ahlin som ger oss möjligheten att få vara en del i hans tävlande och stor cred till hans prestation !!!

    

// Anne Ahlin